Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Tizenötödik nap- Augusztus 29.

2022-08-30

Augusztus 29.

 

Már megint egy hétfő. Én nem értem ki találja ki ezeket a napokat, teljesen indokolatlanul :D Viszont, ami ennek ellenére jó hír: úgy néz ki elindult a szüret. Fehér szőlő feldolgozással indul, mármint nálunk. Akiknek bérfeldolgozunk ők már egy nagy rész kékszőlőt is leszedtek vörösbornak. Ezt is tegnap dolgoztuk fel. Na ez egy izgalmas történet. Azzal kezdődött a nap, hogy reggel 7 órakkor fel kellett set up-olni. Mármint mindent előkészíteni, hogy mire a szüretből érkezik a szőlő, készen álljunk a fogadásra. Mint ahogy a repülőket várják a földön. :D Érdekes hasonlat, tudom. De persze nyilván nem véletlenül. :D Tehát, fogadó garat (ide érkezik a szüretelt szőlő)- ezt egy hidarulika segítségével tudjuk mozgatni és szabályozni a szőlő „mozgásának” sebességét, vagyis azt, hogy kék szőlő esetében milyen gyorsan potyogjon a válogató asztalra, fehér szőlő esetében vagy bizonyos esetekben kék szőlőnél is- ez a feldolgozás módjától függ) a zúzó-bogyózó képbe. A válogató asztalra azért van szükség, hogy a fadarabok-levelek ne kerüljenek bele a mustba. Amennyire lehet ezeket kiválogatjuk. Az asztalt is rázza egy motor, így a szőlőfürtök maguktól tovább masíroznak egy úgynevezett liftre, ahol kényelmesen helyet foglalva a bogyózó gépbe pottyannak. A bogyozó gépből pedig vagy a présbe vagy a tartályba szivattyúzzuk a már megroppantott bogyókat.  Megint csak attól függ a bogyók sorsa, hogy mi a végcél. 😊 Mi most közvetlenül a tartályba szivattyúztuk a bogyókat. Ami már csak azért is vicces, mert ezek a tartályok 4-5 méter magasak és ide egy nagy nyomású szivattyú tolja fel a préselt szőlőszemeket. Na már most ez a dolog úgy van megoldva, hogy a falból jön kifelé a cső, amiből jön a „must” ezt a csövet pedig el kell vezetni a tartályhoz, amihez a vastag-nehéz csövet fel kell vinni a tartály tetejére. Vicces pillanatok akadnak ezekből :D

Illetve volt még egy olyan is ma, hogy egész fürtöket csak kiválogattuk a „szemetet” és egyészben potyogtak a tartályba, a lift segítségével.

Jó látni, hogy közben a múltheti szüretelés már beindult erjedés ügyileg. Mindennap sűrűséget és hőmérsékletet kell mérni. Nem, nem a COVID miatt :D Bár a tartályok többségében van beszerelt hűtőberendezés, mégis jó ha visszaellenőrizzük a forrásban lévő murcinkat, mert senkinek sem jó ha a végén kiderül, hogy morci és nem murci :D (roppant szórakozott vagyok ma)

Fontos megemlítenem hogy nem elhanyagolható mozzanat a kékszőlő után fertőtlenítős oldattal MINDENT eltakarítani, ugyanis holnap (08.30) fehér szőlő fog érkezni reggel.  Ezek a takarítások általában órákon át tartanak, hosszabbak, mint maga a feldolgozás folyamata. Bár ezek a pillanatok azok, amikor még viccesebb dolgok ki tudnak alakulni. Az egymás slaggal való véletlen (vagy olykor szándékos) lelocsolása.  A saját magunk arcon locsolása, mert ezredjére is fordítva fogjuk meg azt a szerencsétlen slagot :D Ilyen és ehhez fogható hasonlóságok.  A legfontosabb azonban az, hogy még mindig élvezem, amit csinálok és nem bántam meg a belefektetett 3 évet.

Hozzászólások (0)