Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Tizenhetedik nap- Augusztus 31.

2022-09-03

A mai nap kicsit más volt, mint az eddig megszokottak. Ma reggel kivételesen nem hajnalban kellett dolgozni mennünk hanem 10 órakkor. Ez persze azt is jelenti, hogy a munkaidő ennyivel tovább tart, de sajnos mint tudjuk, valamit valamiért.  A napot azzal kezdtem, hogy az egyik rozét és egy fehérbort lefejtettem a seprőről egy másik tartályba. Ezzel elszórakoztam úgy nagyjából 1,5-2 órát. Ezt követően volt néhány szűrésre váró tétel, amit a kovaföld szűrőn kellett megszűrjünk. Na ez volt a pepecs meló. Folyamatosan szétszedni és összerakni a szűrőt, beletenni a port a mustba, hogy lehessen szűrni. A szűrés pedig órákig is eltart, a sok takarítás miatt. Ez egy elég koszos része a munkának, „saras”- „homokos”, mindenes lesz tőle az ember, de persze azért kicsit vicces is a dolog. :D A reggel beérkezett szőlőt már feldolgozták félig- meddig, már csak a présgép ment. Így amíg ennek a présprogramnak a végét vártuk addig pont meg is tudtunk ebédelni. A prés program lejárta után a présgép kitakarítása következett. Na ez az ami a legviccesebb igazándiból. Az elsőlépés az persze az, hogy meg kell nézni, hogy eléggé kipréselte e a szőlőt a gép, mert ha nem akkor még egy programot el kell rajta indítani.  A második lépés az az, hogy nyitott ajtóval forgatni kezdjük a prést, így a benne lévő szőlőmag, szőlőhéj ki tud esni belőle. Ezt egy tárolóba lapátoljuk, amit egy traktorra kötött utánfutóra öntünk. Ez később elkerül a desztillálóba, ahol különféle alkoholok készülnek belőle.  Miután már nem potyog mindenféle szőlőszökevény a gép belsejéből szépen lehet fogni egy kefét és bemászni a gépbe. (természetesen ilyenkor áramtalanítva van az egész szerkentyű.) A kefével a prés belső oldalára tapadt szőlőmaradványokat eltávolítjuk.  Majd egy slaggal szépen belülről lemossuk. IGEEEEEEN, nyakig vizesek vagyunk ilyenkor. Tudom, tudom. Épp ez a vicces része.  Ezek után a gépbe beépített nagynyomású mosóval kell bizonyos helyeken kitakarítani. Itt is minden esély meg van rá, hogy nyakig beterítsen a víz és a szőlőmaradványok. Persze meg lehet ezt szokni, fogjuk rá. :D  Vagyis…én már megszoktam! 😊

A nap végén még egy kis szokásos összetakarítás várt ránk, a kovaföldszűrő kitakarítása és újraindítása.  Körülbelül 8 óra után nem sokkal végeztünk. Hosszú nap volt ez is. De a szüret tagadhatatlanul szépen lassan beindul. Ezzel együtt pedig arányosan több és több lesz a munka. Bár ezért vagyok itt. 

Hozzászólások (0)