Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Huszonnyolcadik nap- Szeptember 16.

2022-09-19

Végre megint egy péntek. Bár ebben az esetben sajnos ez baromi keveset számított, hiszen ezen a héten a szombat is munkanapnak minősült. Ma éppen a Carbonic Macerációval dolgoztuk fel a szőlőt. Granache és Syrah. A Beaujolais is így készül. Ennek lényege hogy a szőlőfürtöket válogatás után közvetlenül a tartályba pottyantjuk és azok egymástt összenyomják a súly miatt. A kifolyt lé pedig elindítja az erjedést.   Ahogy ebben a mustban elindul az erjedés, a képződött szén-dioxid, illetve a hozzáadott szén-dioxid elzárja a levegőtől az ép szőlőszemeket is. A szőlőbogyókban szintén elindul egyfajta erjedés, és ennek a technológiának köszönhetően gyorsabban kialakul a majdani bor alkohol- és savszerkezete, továbbá különleges illó anyagok adnak neki speciális aromatikát.

Persze a szokásos Dilestage és pomping over feladatok nem maradhattak el. De mindent egybe véve ez nem volt egy hosszú nap. Este fél 7 körül sikerült mindennel végeznünk, beleértve a takarítást is. 😊

Igazából ez egy rövid bejegyzés lesz szerintem, mert nem igazán van más amit meg tudnék osztani a mai nappal kapcsolatban.

Hozzászólások (0)