Belépés
Elfelejtettem a jelszavamat

Az első nap- Augusztus 16.

2022-08-19

Az első igazi teljesen napom itt, Franciaországban 😊 Az első éjszaka elég érdekesen telt, azok után, hogy említettem, hogy hatalmas lakomát csaptunk. Meg persze az újkörnyezet is rátett erre az egész furcsa érzésre. Ettől függetlenül természetesen az ébresztő óra azért konokul megszólalt 5 órakkor, hogy ki az ágyból, vár a munka. 6 órára jött értem Laurent és együtt mentünk el a feldolgozóhoz. (vagyis arra a helyre ahol az elkövetkező közel 3 hónapot fogom tölteni). Amikor beléptem az ajtón már éreztem az ismerős illatot, amit nagyon szeretek (ez a „bor” illat, vagy valami egészen speciális).

Reggel 6 órakkor még aligha mondható melegnek a hőmérséklet, szóval meglehetősen fáztam és a kevés alvás sem segített ezen a dolgon. Ezért a nap hátra levő részében pulóverben voltam, ami bevallom a délutáni 36 fokban elég kemény volt. :D

Szóval a feldolgozóba beérve hatalmas tartályok, hordók, gépek fogadtak, mint egy igazi borászat, amiről jól lehet még sohasem volt fogalmam. Első szuszra elég ijesztő volt ezt látni. A tartályok teteje közel 4-5 méter magasan van. Nem vagyok tériszonyos hát de azért picit meg tud ijeszteni ez a magaslat olykor-olykor.

Na de neki is láttunk a munkának. Laurent gyorsan körbe vezetett, hogy nagyjából tudjam, hogy mit hol keressek. Aztán neki is láttunk a terep előkészítésének. Hiszen hamarosan jön az év legizgalmasabb időszaka… A szüret, vagy ahogy a francia mondja: Vandange. (jóóóó kicsit tanulok franciául, nem ér kinevetni 😉) Nagyon fontos, hogy a szüret indulására a pince teljesen fertőtlenítve és kitakarítva legyen. Lévén, hogy a borászat bio gazdálkodású. Így a tisztaságra még nagyobb hangsúlyt fektetnek. Az első nehézséget a szivattyúk összerakása jelentette. Ez persze annak, aki gyakorlott, annak kb 2 percet vesz igénybe a művelet. Nekem viszont komolyan elő kellett vennem az egyetemi tanulmányaimat és a „mérnök” gondolkodásomat. Meglepően hamar sikerült. És már kezdődhetett is a tartály szakszerű kitakarítása.  Egy bázist és peroxidot öntöttünk vízhez. Így kaptunk egy higított oldatot. Ezt egy hosszú csövön keresztül, aminek a végén egy zuhanyrózsa szerű fej van a tartály belsejébe vezettük. (majd kikötöttük egy gumipókkal) egy másik csövet pedig a keverékbe tettünk. Majd elindítottuk a szivattyút, ami szépen kitisztította a tartályt. 15-20 percenként feljebb húztuk a csövet a tartály belsejében, hogy mindenhol szépen ki tudjuk fertőtleníteni. Majd amikor végeztünk, akkor tiszta vízzel mostuk ki a belsejét a tartályoknak. Volt olyan betont tartály is amibe bemásztam. Én, aki klausztrofóbiás. Szóval a nap nagyrészében tartályt mostam. A maradékban pedig targoncát próbáltam vezetni, de hát nagyjából esélyem sem volt. :D Persze nagyjából erre számítottam, de azért reméltem, hogy jobban fog menni. Mondjuk azért vicces volt azt meg kell hagyni.

Maga a munka reggel 6-tól, délután 1-ig tartott. Így a délutánom szabad volt. Melynek a nagyrészét a szállásomon töltöttem. Munka után egyből egy óriási zuhannyal kezdtem. Délután sétáltam egyet a környéken, olvastam és csupa semmit tettem. Este pedig egészen korán elaludtam ugyanis reggel 6-tól ismételten munka....

Hozzászólások (0)